Allergie is een aandoening die zowel vrij onschuldige als belastende kwalen kan uitlokken. Mensen met een allergische aanleg kunnen immers abnormaal reageren op in wezen onschadelijke stoffen of allergenen.
Deze informatie behandelt de meest voorkomende allergenen en geeft meteen een aantal praktische richtlijnen om de klachten te beperken.
Wordt het u toch nog niet helemaal duidelijk of hebt u nog andere bekommernissen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.
Mensen met een allergische aanleg kunnen abnormaal reageren op één of meer onschadelijke stoffen of allergenen. In contact komen met die stoffen of allergenen kan zowel via de ademhaling, de voeding als de huid.
Voorbeelden van vaak voorkomende allergenen zijn huisstofmijt, huidschilfers van dieren, stuifmeel, schimmels, voedings- en geneesmiddelen, insektengif, nikkel en chroom.
Voorbeelden van allergische reacties zijn niezen en hoesten, kortademigheid en jeukende ogen, huiduitslag en eczeem. Ernstige allergische aandoeningen leiden zelfs tot bloeddrukverlaging en shock. Reacties kunnen al binnen vijf minuten maar ook tot twaalf uren na het contact optreden. Ze kunnen twaalf uren en zelfs langer duren.
Allergie voor ingeademde stoffen kan uiteenlopende verschijnselen uitlokken, afhankelijk van de plaats waar de overgevoeligheid zich voordoet. Een of meer van die verschijnselen kunnen samen optreden.
In de neus veroorzaakt allergie klachten als jeuk, niezen, neusloop en neusverstopping.
De keel kan geïrriteerd raken met jeuk en een drukgevoel.
Hoesten, een piepende ademhaling en benauwdheid (astma) kunnen optreden.
De ogen reageren met jeuk, een branderig gevoel, tranen of kunnen rood doorlopen; ook de oogleden kunnen zwellen.
De huid kan reageren door jeuk, rode kwaddels, zwellingen of eczeem.