Hooikoorts komt voor doordat het stuifmeel (pollen) van bepaalde plantensoorten zich tijdens de bloeiperiode in de lucht verspreidt. Vooral tijdens warme ,droge en winderige dagen zijn er veel pollen in de lucht.
- van januari tot en met maart: pollen van els en hazelaar
- van april tot en met mei: pollen van berk
- van mei tot en met juli: graspollen
- van juni tot en met augustus: pollen van kruid- en onkruidachtigen
Patiënten die last hebben van allergie voor bomen en onkruidachtigen zijn vaak ook allergisch voor verse vruchten, groenten en kruiden. Allergieverwekkers onder de verse vruchten zijn appelen, kersen, perziken en noten. Bij de groenten zijn dat vooral selder, tomaten, rauwe aardappelen en rauwe wortelen. Als kruid noemt men paprikapoeder en mosterd als boosdoeners. De mogelijke allergische klachten zijn vooral jeuk in de mond, een wat opgezette keel of gezwollen, rode lippen. De beste behandeling is het vermijden van die pollen waarvoor men allergisch is. Aangezien dit vaak niet haalbaar is, biedt medicatie een uitkomst. Zijn de allergische verschijnselen echt hevig, dan is een hyposensibilisatiekuur soms aangewezen. Hoe kunt u stuifmeel (pollen) vermijden? Neem volgende tips in acht tijdens de bloeiperiode van de planten waarvoor u gevoelig bent.
- Blijf binnen en houd de vensters dicht tijdens droge, zonnige en winderige dagen.
- Houd de slaapkamervensters dicht. U mag ze alleen openen op regendagen of als de kamer aan de windvrije zijde van de woning ligt.
- Reis bij voorkeur per boot of met het vliegtuig.
- Houd in de wagen best de ramen gesloten; eventueel kunt u in de auto filters op de luchtcirculatie laten plaatsen.
- Kies uw vakantiebestemming buiten het bereik van stuifmeel, b.v. aan zee, in het hooggebergte of buiten het bloeiseizoen (winter).Kies zoveel mogelijk beroep en hobby zó, dat contact met stuifmeel niet noodzakelijk is.
In de zomermaanden brengen Teletekst (tv 1, pag.332) en het weerbericht u dagelijks op de hoogte van de pollenconcentratie of de hoeveelheid stuifmeelkorrels in de lucht. Wat is een hyposensibilisatiekuur? Een hyposensibilisatiekuur is soms nodig. Het komt er op neer de gevoeligheid voor allergie-uitlokkende stoffen te verminderen. De kuur bestaat uit een instel- en een onderhoudsfase. Gedurende de instelfase worden oplopende concentraties van het gezuiverd extract van de stof, waarvoor men overgevoelig is, toegediend via een onderhuidse prik of druppels onder de tong. Als de hoogste concentratie is bereikt, volgt de onderhoudsfase. De behandeling dient minstens drie jaar te worden volgehouden om blijvend effectief te kunnen zijn. Soms gaat men zelfs vier of zelfs vijf jaar door met de behandeling.