Amandeloperatie (Amygdalectomie)

De keelamandelen (tonsillen) zitten links en rechts achter in de keel. De keelamandelen moeten ziekteverwekkers opvangen die door de mond het lichaam binnenkomen. De amandelen neutraliseren die stoffen en maken ze onschadelijk. Deze taken gebeuren hoofdzakelijk in de eerste levensjaren. Later nemen andere organen deze functies over.

De klachten en de behandeling.

Herhaaldelijk ontstoken keelamandelen (angina) zijn erg hinderlijk. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze door hun omvang de ademhaling bemoeilijken. Dit komt vooral ’s nachts voor, bij een liggende houding.

In die gevallen is het beter de keelamandelen te verwijderen door middel van een operatie.

De dag van de opname.

Uw kind wordt opgenomen op de dienst Neus-, Keel-, Oorziekten, gelaat- en halschirurgie (dienst N.K.O.).

Wij vragen uw kind nuchter te houden. Dit betekent dat het de vorige dag na het avondeten niet meer mag eten en vanaf middernacht ook niet meer drinken.

Wat meenemen?

  • voor de inschrijving:
    • identiteitskaart
    • het opnamebericht
  • nachtkledij
  • ondergoed
  • toiletgerief: handdoek, washandje, zeep, tandenborstel, tandpasta, enz.
  • een vertrouwd speelgoedje
  • lectuur, handwerk, enz. als tijdverdrijf voor de ouder of de begeleider van het kind
  • eventueel eten en drinken voor ’s middags voor de ouder of de begeleider.

De operatie.

Het is moeilijk vooraf te zeggen hoe laat uw kind precies zal worden geholpen. Als het zover is, kunt u uw kind vergezellen tot aan de toegangsdeur van de operatiezalen.

De operatie begint met het in slaap brengen van het kind door middel van een maskertje, waarin het moet blazen.

Oudere kinderen verkiezen vaak een prikje in de arm om de verdoving in te leiden.

In een arm of been wordt daarna een infuus aangebracht, dat tijdens en eventueel ook na de operatie wordt gebruikt om geneesmiddelen toe te dienen.

Het wegnemen van de keelamandel gebeurt via de mond door ze los te knippen en laat geen zichtbare littekens achter.

Na de ingreep zal uw kind nog ongeveer een uur in de ontwaakruimte van het operatiecomplex blijven totdat het weer voldoende wakker is. Het heeft dan meestal wat pijn in de keel. Vaak komt er een beetje vocht, bloed en slijm uit de keel en/of de neus.

Na de operatie.

Uw kind kan dezelfde dag weer naar huis. De eerste dagen na de operatie vertonen zich witte vlekken in de keel, op de plaats waar de amandelen zijn weggenomen. Aangezien het gaat om een genezende wonde kan de adem gedurende de eerste week slecht ruiken.

Gedurende de eerste 24 uren na de operatie moet het kind veel en regelmatig drinken.

Toegestaan zijn alle koude niet-bruisende dranken, yoghurt, ijs, koude melk, enz.

De tweede dag mag het kind zachte vloeibare voeding gebruiken. Daarna kunt u geleidelijk overschakelen naar voedsel met een zekere vastheid.

Vanaf de vierde dag kan het kind normale voeding gebruiken. Chips en frieten zijn te vermijden gedurende de eerste weken.

De eerste twee dagen is het aangeraden uw kind binnen te houden. De derde dag mag het met mooi weer naar buiten. Vanaf de zesde tot de achtste dag mag het opnieuw naar school en na drie weken mag het opnieuw gaan zwemmen.

Klachten en verwikkelingen.

Uw kind kan gedurende de eerste dagen nog wat klagen over oorpijn, keelpijn en pijn bij het slikken.
Ter verlichting van de pijn is enkel Paracetamol (Perdolan Mono®) aangeraden. Gebruik geen aspirine-bevattende geneesmiddelen (Aspirine®, Aspro®, Dolviran®) omdat aspirine een versterkte neiging tot bloeden veroorzaakt. U kunt Perdolan ook (eventueel om de 4 à 6 uur) afwisselen met Nurofen. Hoe minder pijn uw kindje heeft, hoe eerder het zal eten en genezen.

Tijdens de operatie slikt het kind meestal wat bloed in. Dat kan in de loop van de dag weer worden uitgebraakt. Het is dan donkerrood of bruinachtig van kleur. Om dezelfde reden kan enkele dagen later de ontlasting donker tot zwart van kleur zijn.

Komt er na de thuiskomst of de volgende dagen herhaaldelijk rood bloed uit de mond of de neus of krijgt uw kind koorts boven de 38°C dan moet u contact met ons opnemen.

Controle.

Drie of vier weken na de operatie wordt uw kind voor een controle verwacht op de raadpleging.Bij het verlaten van het ziekenhuis kan een afspraakdatum worden vastgelegd.

Verhinderd.

De operatiedatum werd in overleg met u vastgelegd. Als uw kind op die dag ziek is, is het beter de operatie uit te stellen.

Uw kind is ziek als het een temperatuur heeft hoger dan 37,5°C en als het zwaar hoest. In twijfelgevallen neemt u best contact op met de raadpleging. U kunt dan een afspraak voor een andere operatiedatum maken.