De huisstofmijt: vaak de oorzaak van een allergie
De huisstofmijt is een spinachtig beestje met een doorsnede van slechts tienden van een millimeter, dat leeft van menselijke en dierlijke huidschilfers. De huisstofmijt komt in ieder huis voor en voelt zich het prettigst in een warme, vochtige omgeving waar voldoende voedsel is. De slaapkamer en met name het bed zijn daarom een ideale verblijfplaats; in elk bed leven honderdduizenden huisstofmijten.
De huisstofmijt vinden we het hele jaar door maar aan het einde van de zomer en in de herfst zijn ze het talrijkst. Naar schatting is 10 % van de Belgen overgevoelig voor de huisstofmijt.
Voor welke huisdieren kan men allergisch worden
Berucht om hun sterk allergeniserend vermogen zijn de kat, konijn, hamster en cavia maar ook paarden en pony’s. Met name kattenallergenen zijn zeer hardnekkig; zelfs in huizen waar nooit katten geleefd hebben, kunnen kattenallergenen aangetoond worden die meegereisd zijn op de kleding van kattenbezitters. Honden worden in het algemeen beter verdragen. Dieren met een verenkleed zoals de kanarie en parkiet roepen in het algemeen een minder sterke reactie op. De verblijfplaats van huisdieren is tevens een ware broedplaats voor huisstofmijten.
Allergische klachten
In principe is de huisstofmijt zelf onschadelijk. Zijn uitwerpselen die we als stofdeeltjes inademen zijn de oorzaak van de huisstofmijtallergie. Dit noemen we de mijtallergenen. In het geval van allergie voor huisdieren zijn het vooral de huidschilfers die de klachten veroorzaken maar ook in het speeksel en in de urine komen allergenen voor.
De klachten verschillen per individu maar bestaan uit één of meer van de volgende symptomen
- loopneus of juist een verstopte neus
- niesbuien
- jeukende en tranende ogen
- hoesten, piepende ademhaling gepaard gaande met een gevoel van benauwdheid
- ontstaan of toename van huiduitslag, rode of jeukende huid (eczeem)
- vermoeidheid, lusteloosheid, algmene malaise
Vaststellen van een allergie
De huisarts of specialist kan via een bloedtest of via een priktest een huisstofmijt- of huisdierenallergie vaststellen. Bij een priktest wordt een allergische reactie opgewekt door een druppel allergeen op de huid van de onderarm aan te brengen. Met een priklancetje wordt vervolgens door de druppel heen geprikt. Na 15 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een rood bultje ontstaan dat een beetje kan jeuken. Op basis van het klachtenpatroon en de uitslag van de priktest zal de behandeling van de allergie bepaald worden.
Behandeling
Er zijn diverse methoden om een huisstofmijt- of huisdierenallergie te behandelen.
I Saneren van de woning.
Het is onmogelijk om de huisstofmijt volledig uit te roeien. Wel kan je ervoor zorgen dat het contact met de mijtallergenen tot een minimum beperkt wordt. Dit heet saneren (gezond maken). Wanneer men namelijk veelvuldig in contact komt met de mijtallergenen worden de slijmvliezen steeds gevoeliger. Hierdoor kunnen op den duur zelfs zwakke prikkels een sterke en langdurige reactie uitlokken. Bij een huisdierenallergie is het natuurlijk de beste oplossing elk contact met het huisdier te vermijden. Dit is echter lang niet altijd haalbaar of wenselijk.
II Behandelen met geneesmiddelen
De allergische klachten kunnen onderdrukt worden met geneesmiddelen. Deze genezen de allergie echter niet en zullen dus jarenlang gebruikt moeten worden.
III Allergievaccinatie
Deze behandeling, ook wel hyposensibilisatiekuur of immunotherapie genoemd, is erop gericht het afweersysteem zo te beïnvloeden dat de allergie verdwijnt. De behandeling bestaat uit een reeks onderhuidse injecties met een allergeenextract van de huisstofmijt of het desbetreffende huisdier. In de instelfase zal de dosering wekelijks verhoogd worden. Zodra de hoogste dosis is bereikt, krijgt de patiënt eenmaal per maand een injectie (de onderhoudsfase). Al in het eerste jaar zullen de verschijnselen van de allergie veel minder worden. Voor een blijvend resultaat moet de kuur tenminste 3 jaar voortgezet worden.
Sindskort zijn ook allergievaccins beschikbaar in druppelvorm die door de patiënt thuis ingenomen kunnen worden.
De behandelende arts zal in samenspraak met de patiënt de te volgen behandeling bepalen.
Adviezen voor saneren
- vervang tapijt en matjes door gladde vloerbedekking zoals parket of linoleum
- gebruik geen gestoffeerde meubels
- houd huisdieren zoveel mogelijk buiten en in ieder geval niet in de slaapkamer
- hang synthetische gordijnen op
- voorkom vochtophoping door een goede ventilatie en een gelijkmatige verwarming van het huis
- vermijd het contact met sterk geurende stoffen als boenwas, ammoniak, parfum en sigarettenrook i.v.m. irritatie van slijmvliezen
- geef kinderen afwasbaar speelgoed of speelgoed dat bij 60° C gewassen kan worden
- ga op vakantie in het hooggebergte (> 1500 m); hier komen geen mijten voor.
Stofvrij houden op de juiste manier
Gebruik zo veel mogelijk een dweil of vochtige doek om stof af te nemen. Gewone stofzuigers hebben nl. als nadeel dat ze het vuil wel opzuigen maar kleine stofdeeltjes, zoals mijtallergenen, aan de achterzijde weer uitblazen. Die blijven dan vervolgens gemiddeld een uur in de lucht zweven en de kans is groot dat ze worden ingeademd.
Saneren van de slaapkamer
De slaapkamer en met name het bed zijn de favoriete plaats voor de huisstofmijt. Aangezien we hier veel tijd doorbrengen met de neus en mond dichtbij de mijtallergenen is saneren hier essentieel. Dit wordt bereikt door het toepassen van huisstofmijtallergeendichte hoezen. Deze hoezen worden om het kussen, matras en dekbed gedaan. Hier overheen komt het normale beddengoed. Gepaste hoezen hebben een speciale coating die de mijt en zijn allergenen voor 100 % tegengehouden.
Ze vormen dus een perfecte barrière en voorkomen tevens dat huidschilfers in het matras, kussen of dekbed komen. De hoezen hebben een uitstekende vochtdoorlatendheid : het bed blijft dus ademen.
Door het toepassen van aangepaste hoezen neemt de blootstelling aan huisstofmijtallergenen sterk af. Hierdoor verminderen ook de allergische klachten en de behoefte aan medicijnen.
Kinderen met huisstofmijtallergie
Huisstofmijten komen helaas niet alleen in huis voor, maar bijvoorbeeld ook in scholen. Als u de keus heeft, verdienen moderne, hygiënische schoolgebouwen de voorkeur. Harige dieren zoals hamsters, cavia’s en konijnen mogen niet in het schoolgebouw verblijven. Voor het kiezen van gymnastieklokalen die door een sportclub gebruikt worden, gelden dezelfde overwegingen.
Voor verdere vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts.